Strandinger
11.-13. oktober 1916
Strandfogedens datter
Fortællingen om Anny af Terneuzen er en af få lykkelige strandingshistorier. Men det er meget tænkeligt, at det ikke var en let beslutning for Kathrine Jespersen at sige ja til kaptajn Kuipers frieri.
Kathrine blev født i 1890. Da Anny af Terneuzen strandede i 1916, var hun derfor en voksen kvinde på 26 år. I 1915 var hendes mor imidlertid død og havde efterladt sig mand og 14 børn. Da Kathrine var ugift og den ældste, overtog hun nu moderens opgaver på strandfogedgården foruden pasning af de mindste af sine søskende.
Strandfogeden var forpligtet til at huse strandede søfolk og på strandfogedgården stod der altid opredte senge klar til de fremmede. Når de blev bragt ind, fik de et varmt og nærende måltid, gerne suppe, og blev derefter lagt i opvarmede senge. Ligesom Jan Kuipers gjorde det, blev skibets kaptajn ofte boende i strandfogedgården i længere tid, mens skibets forretninger blev bragt i orden.
Kathrine Jespersen giftede sig med Jan Kuipers i 1919. Da var den yngste af hendes søskende blevet 12 år.
Strandfogeden
Strandfogeden var (og er) den lokale repræsentant for myndighederne. Når det var pålandsvind, sørgede han for, at der blev gået strandvagt på kysten. Når en stranding fandt sted sendte han bud til politimesteren og tog vare på evt. strandingsgods.
I dagene efter ulykken blev der afholdt søforhør, hvor årsagen til forliset blev fastslået. Samtidig gik arbejdet i gang med sikre skibets værdier. Hvis man vurderede, at det kunne lade sig gøre at trække skibet fri af kysten, blev bjergningsselskabet Svitzer tilkaldt. Ellers blev godset bjerget i land og solgt på strandingsauktion. I nogle tilfælde blev skibets skrog solgt til ophugning. De penge, der kom ind ved auktionen, brugte kaptajnen til at dække de udgifter, der løb på, når et skib forliste: bjergning af gods, opsyn med godset og kost og logi til besætningen.
Strandfoged Ole Jespersen var født på strandfogedgården ”Kirkegaard” i Fjaltring i 1863. I 1898 overtog han strandlenet efter sin far Jesper Olsen. Efter ham overtog han også jobbet som opsynsmand ved Redningsstation Tuskær.
På sporet af Kuipers
Strandfoged Ole Jespersens gård ”Kirkegaard” Rubyvej 9, Fjaltring, 7680 Lemvig. Der stod altid opredte senge klar i vognhuset, som ligger ud til Rubyvej.
Jan og Kathrine Kuipers hus: Fjaltring Byvej 21A, Fjaltring, 7680 Lemvig
Jan og Kathrine Kuipers er begravet på kirkegården i Fjaltring.
Følg os her: